Różnice między tuszą rybną a filetemPrzeglądając różne propozycje dań z ryby, w przepisach nierzadko widzimy określenia tuszy rybnej czy też fileta. Nie zawsze wiemy, chcąc zakupić rybę, jaka w zasadzie jest różnica pomiędzy jednym sposobem sprawienia ryby a drugim. Dziś spróbujemy wyjaśnić różnice między tuszą rybną a filetem oraz podpowiedzieć, na co zwrócić uwagę kupując rybę. W sklepach, na stoiskach rybnych można zakupić ryby w różnych formach nie tylko jako tusza i filet. Występują jeszcze ryby w płatach oraz tzw. dzwonka. Nie każdy rodzaj części ryby można poddawać takim samym sposobom obróbki termicznej. Czym są filety rybne?Filety rybne nazywamy rybę pozbawioną głowy, płetw, kręgosłupa, wnętrzności i błony jamy ciała. Niekiedy zdarza się, że dodatkowo filety pozbawione są również ości, żeber, czy skóry i płatów brzusznych. W skrócie można powiedzieć, że prosząc o filet rybny, otrzymamy czyste mięso ryby. Podobne do filetów są płaty rybne. Różnica polega na tym, że o ile filet rybny pozbawiony jest ości - w płatach ości są pozostawione. Filety i płaty rybne są praktycznie od razu gotowe do przyrządzenia. Spośród znanych metod obróbki termicznej filety rybne można zarówno smażyć, piec, jak i grillować. Czym są tuszki rybne?Gdy w przepisach mowa jest o tuszce rybnej, mowa jest o całej rybie pozbawionej głowy, płetw piersiowych, wnętrzności oraz łusek. Tusze rybne nadają się również do smażenia i pieczenia, ale przyrządzanie z nich potraw jest nieco trudniejsze niż w przypadku filetów i płatów rybnych, dlatego zalecane są osobom doświadczonym w przygotowywaniu dań z ryb. Na co zwrócić uwagę kupując rybę?Chcąc przyrządzić danie z rybą w roli głównej poza rodzajem części ryby, jaki najlepiej będzie zastosować w danej potrawie, dobrze jest zwrócić na to, czy ma to być ryba tłusta, czy chuda. Rybą chudą przypomnijmy, tak dla formalności, nazywamy rybę o zawartości tłuszczu poniżej 1% i kaloryczności około 80-90 kcal na 100 g ryby. Będą to takie gatunki ryb jak dorsz, mintaj lub sandacz. Przykładem ryb tłustych będą zaś makrela, węgorz, śledź oraz łosoś. Istnieje cała masa przepisów, które oparte są na rybach średnio tłustych, czyli tych, w których zawartość tłuszczu waha się między 1 a 5% tłuszczu. Kiedy wybrać tuszkę, a kiedy filet z ryby?Przygotowując potrawy dla dzieci i osób starszych z całą pewnością praktyczniej, bezpieczniej będzie oprzeć danie na filecie rybnym. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że dziecko nie trafi na ość, co w przypadku małych dzieci może być pewnym zagrożeniem udławienia się nią podczas prób samodzielnego jedzenia. Filety zwykle zajmują mniej czasu w przyrządzaniu ich, co doceniają osoby, którym zależy na skomponowaniu zdrowego posiłku, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasu. Wróć |