Co zaliczamy do owoców morza?Owoce morza królują w kuchni śródziemnomorskiej, a kuchnię śródziemnomorską uważa się za jedną z najlepszych oraz najzdrowszych kuchni na świecie. Do owoców morza zaliczyć można wszystkie mięczaki oraz skorupiaki morskie, które są jadalne. Lista produktów, które zalicza się do owoców morza, jest niezwykle długa, jednak warto dokładniej poznać te produkty, ponieważ dzięki nim możemy stworzyć wiele smacznych i dań o wyjątkowym smaku. Produkty zaliczane do owoców morzaDo owoców morza zaliczyć można skorupiaki, małże oraz głowonogi. Skorupiakami nazywa się większość stworzeń, które pokryte są skorupą. Do skorupiaków zaliczyć można między innymi krewetki, kraby oraz homary. Najłatwiejsze w przygotowaniu oraz obróbce cieplnej są krewetki, które polecamy osobom zaczynającym przygodę z kuchnią śródziemnomorską. Małżami są wszystkie morskie stworzenia schowane w muszli, czyli także ostrygi oraz mule. Małże przed przygotowaniem trzeba dobrze wyczyścić i ugotować. Z kolei ostrygi je na surowo z dodatkiem soku z cytryny. Ośmiornice oraz kalmary są głowonogami i można podawać je na różne sposoby – smażyć, gotować czy też grillować. Każde z tych stworzeń ma inny smak, a co więcej w zależności od sposobu przygotowania, mogą one zagwarantować nam zróżnicowane doznania smakowe. Wartości odżywcze owoców morzaOwoce morza są bardzo zdrowe dla naszego organizmu. Dlatego też przejście na dietę śródziemnomorską polecić można niemalże każdemu z wyjątkiem dzieci oraz kobiet w ciąży. Produkty kuchni śródziemnomorskiej zawierają dużo białka i jednocześnie dużo mniej szkodliwych tłuszczy oraz cholesterolu. Owoce morza są więc zalecane podczas różnego typu diet, kiedy zależy nam na zrzuceniu kilku kilogramów lub gdy zmagamy się z nadwagą. Dodatkowo warto mieć na uwadze, że owoce morza są pełne składników odżywczych oraz witamin, które wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Najwięcej dobroczynnych składników mają w sobie nieprzetworzone owoce morza, dlatego też zalecamy przygotowywać je samodzielnie. Wróć |