Czy ryby mrożone są zdrowe? Fakty i mityDla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu powinniśmy mu dostarczyć ok. 1,5 g kwasów omega 3 dziennie, czyli zjeść 2 razy w tygodniu porcje ryby. Kwasy te występują głównie w rybach morskich, obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, zapobiegają arytmii serca, wpływają pozytywnie na krążenie krwi, obniżają ryzyko choroby nowotworowej. W rybach jest dużo witamin, występuje w nich witamina B zwłaszcza B12 oraz rozpuszczalne w tłuszczach A i D. Ryby morskie takie jak halibut, łosoś, śledź są bogate w witaminę D, natomiast makrela, łosoś w witaminę A. Witamina D wspiera odporność i jest niezbędna dla zdrowych kości i zębów, natomiast witamina A pomaga utrzymać dobra kondycje skóry i wzroku. Jeśli chcielibyśmy porównać wartości odżywcze w stosunku do mięsa, to mają znaczniej większą ilość fosforu, potasu oraz magnezu, a co najważniejsze zawierają dużo jodu i wapnia. Wartości odżywcze ryb mrożonych nie różnią się od ryb świeżych. Ryby mrożone poleca firma Lux Fish, która specjalizuje się w sprzedaży hurtowej. Ofertę można znaleźć na stronie luxfish.pl Kupując rybę mrożona warto sprawdzić etykietę lub zapytać sprzedawcę, w jaki sposób była zamrożona. Prawidłowo powinna być zamrożona do 24 godz. po wyłowieniu. Są łatwiej dostępne i możemy je przetrzymać w naszych lodówkach. Ważne również jest, skąd ryba pochodzi, lepsze są te wolno żyjące od ryb hodowlanych. Nie jest jednak prawdą, że ryby takie jak panga czy tilapia zawierają antybiotyki, gdyż jest zabronione podawanie antybiotyku rybom hodowlanym. Polacy podchodzą bardzo sceptycznie do kupowania ryb importowanych, to tez spożycie w naszym kraju jest nieduże. Ryby mrożone – fakty i mityCzy zamrażanie i rozmrażanie ma znaczenie? FaktRyby powinny być zamrożone tuż po połowie wówczas zachowają wartości odżywcze. Najważniejsze jest rozmrażanie, które powinno się odbywać powoli. Ryby można rozmrażać w zimniej osolonej wodzie, wówczas zachowa wszystkie składniki odżywcze lub wyjąc z zamrażalnika i pozostawić na 4-5 godz. w lodowce. Ryb nie należy rozmrażać we wrzątku ani w mikrofalówce. Zamrożenie ryb a składniki odżywcze. MitRyby zamrożone tracą składniki odżywcze pod wpływem niskich temperatur, hamuje rozwój flory bakteryjnej. Czy duża ilość glazury wpływa na jakość? FaktRyba odpowiednio przechowywana powinna mieć minimalną ilość glazury, przejrzysty jej kolor i powinna być równomiernie rozłożona. Każdy filet należy owinąć w folię dla ochrony przed parowaniem wilgoci oraz jest łatwiejsza do oddzielenia jednego od drugiego przy rozmrażaniu. Tak zamrożoną rybę należy przechowywać w temperaturze -18C i wówczas okres przechowywania może wynosić nawet do 6 miesięcy. Zbyt duża ilość glazury powoduje, że ryba zmniejsza swoją wagę. Czy zamrażanie ma wpływ na zawartość witamin? FaktRyba podczas zamrażania w małym stopniu traci białko, jak również podczas przechowywania jego zawartość maleje. Natomiast jeśli chodzi o witaminy, ich zawartość pozostaje bez zmian, jedynie przy rozmrażaniu może utracić niewielką ilość tej, która rozpuszcza się w wodzie. Zatrucia związkami chemicznymi. MitBadania wykazały, iż nie jest prawdą, że ryzyko zatrucia dioksynami powoduje spożywanie tłustych ryb. Wręcz przeciwnie ryby są zdrowe zarówno dla dzieci, jak i kobiet w ciąży. Nietrudno więc zauważyć, że jeśli mówimy o rybach mrożonych, to wbrew powszechnym mitom, wcale nie są one gorsze jakościowo od świeżych ryb. Dlatego nie należy bać się kupowania ryb mrożonych, a także samemu można śmiało je mrozić. Wróć |