Dlaczego warto jeść śledzie?Niektórzy po śledzie sięgają jedynie w okresie świątecznym, a inny doceniają je przez cały rok. Okazuje się, że naprawdę warto, bo jest to ryba zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Co istotne nie kumuluje ona w sobie metali ciężkich. Dietetycy wskazują, że powinna znajdować się regularnie w naszym jadłospisie. Co wyróżnia śledzie?Odwiedzając sklep rybny mamy do wyboru wiele różnych ryb. Śledź zaliczany jest to tłustych, a jego 100 gramów ma aż 160 kcal, jednak zawiera on dobre kwasy tłuszczowe. Zawarte w nich kwasy Omega-3 są dla nas szczególnie cenne, bo zwykle w diecie nie zaspokajamy swojego zapotrzebowania na ten składnik, a jest on niezwykle ważny dla prawidłowej pracy naszego układu nerwowego, mózgu, oraz układu krążenia, oraz serca. Co dla wielu osób niezwykle istotne wpływają one również na stan naszej skóry, wzmacniają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi. Śledzie są ich doskonałym źródłem, więc warto sięgać po nie regularnie. Jednak w śledziach znajduje się również dużo fosforu, cynku, miedzi, wysokiej jakości białka, a także liczne witaminy, w tym duże ilości B12. Występuje w nich również witamina D, która jest niezbędna każdemu z nas. Śledzie posiadają wiele cennych dla naszego zdrowia składników, w związku z czym warto sięgać po nie regularnie i pamiętać o nich w diecie. Kupując zawsze ze sprawdzonego źródła. Co jeszcze musisz wiedzieć o śledziach?Śledzie dostępne są w różnych formach, jednak jeśli zależy nam na ograniczeniu kaloryczności do minimum, to warto postawić to świeże, lub w tzw. solance. Z dodatkiem śmietany lub oleju będą zdecydowanie bardziej kaloryczne. Nie jest to ryba bardzo dietetyczna, jednak zdrowa i świetnie sprawdzająca się w różnych daniach, można z niej przygotowywać sałatki, smażyć czy piec. Zawsze dobrze smakuje. W związku z tym z pewnością nie powinniśmy pomijać jego obecności w naszej diecie i sięgać po niego regularnie. Może on być elementem zdrowej i zbilansowanej diety każdego z nas. Wróć |