Jakie krewetki określamy mianem królewskich?Krewetki to jedne z najchętniej wybieranych owoców morza. Są świetnym dodatkiem do sałatek, makaronów, ale też wyśmienicie smakują przyrządzone zgodnie z przepisem, jako odrębne danie. Ponadto stanowią bogate źródło dobrze przyswajalnego białka, składników mineralnych oraz tak ważnej dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy B. Sprawdź, dlaczego warto wybrać krewetki królewskie. Charakterystyka krewetki królewskiejKrewetka królewska, inaczej nazywana krewetką tygrysią to największa i zarazem najważniejsza krewetka ze swojego gatunku. Ze względu na swoją wielkość, która może sięgać nawet 30 centymetrów, ale też walory smakowe wykorzystywana jest w przyrządzanych daniach w całości. Dlaczego? Ponieważ, w pancerzu i głowie znajduje się najwięcej walorów odżywczych i smakowych. Ze względu na swoje większe rozmiary, a także budowę idealnie nadają się do smażenia, duszenia, a nawet grillowania. Krewetki królewskie występują naturalnie w wodach Oceanu Indyjskiego i Pacyfiku, ale są także hodowane w wodach południowowschodniej Azji i w Ameryce Łacińskiej. Walory odżywcze krewetekKrewetki są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Są źródłem wielu cennych dla organizmu składników odżywczych, w tym pełnowartościowego białka. Krewetki mają mało tłuszczu, przez co są lekko strawne oraz niskokaloryczne. Zawierają witaminy z grupy B, magnez, żelazo, selen, fluor, jod i cynk. Jako jedne z niewielu owoców morza mają w swoim składzie karotenoidy o silnym działaniu przeciwutleniającym. Dzięki nim organizm człowieka wolniej się starzeje i co ważne, pozostaje zdrowy na dłużej. Regularne jedzenie krewetek sprawia, że zmniejsza się ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, zawału serca, udaru mózgu czy pojawienia się nadciśnienia tętniczego. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie krewetek może przyczynić się do pojawienia się cholesterolu. Dlatego zaleca się jedzenie krewetek w towarzystwie czosnku, czy oliwy – składników obniżających poziom cholesterolu. Wróć |