Jakie wartości odżywcze ma makrela?Makrele można określić jako jedną z najpopularniejszych w naszym kraju ryb tłustych. Najchętniej sięgamy po nią w wersji wędzonej. Z pewnością jest ona godna uwagi ze względów dietetycznych, jest doskonałym źródłem składników odżywczych, jednak przede wszystkim kwasów tłuszczowych oraz białka. Co jeszcze znajduje się w makreli i czemu warto po nią regularnie sięgać? Jakie wartości ma makrela?Ryby są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. W makreli w 100 gramach mamy zaledwie 221 kalorii. Ponadto jest bogata w białko, którego znajduje się w 100 gramach aż 20,7 grama. Jednak jest to również ryba tłusta, gdyż zawartość tłuszczu wynosi 11,9 grama w surowej, a 15,5 g w wędzonej wersji. Makrela jest polecana w diecie, gdyż jej spożycie pozwala na dostarczenie kwasów Omega-3. Mimo wszystko jeśli chodzi o jej spożycie musimy zachować umiar i ostrożność, gdyż w mięsie tych ryb występuje stosunkowo wysoka ilość cholesterolu. Koniecznie należy wspomnieć również o znajdujących się w niej witaminach i minerałach. Jest ich cała lista. W makreli znajduje się: witamina A, B1, B2, B3, D oraz E. Jest ona również doskonałym źródłem minerałów, takich jak: potas, sód, fosfor, żelazo i magnez. Makrela z pewnością powinna więc stać się obowiązkowym punktem naszego jadłospisu, gdyż pozwala na jego odpowiednie zbilansowanie i urozmaicenie, co jest bardzo ważne dla naszego zdrowia. Czy makrela jest rybą dla każdego?W niektórych schorzeniach jedzenie tłustych ryb nie będzie wskazane. Jeśli więc musisz ograniczać ilość spożywanego tłuszczu lub cholesterolu, to warto przedyskutować wprowadzenie makreli do diety z lekarzem. Ta ryba jest nie tylko popularna, ale i smaczna. Jej cena i wartości odżywcze sprawiają, że wiele osób chętnie po nią sięga. Czy więc nie powinniśmy lepiej poznać wartości odżywczych, jakie nam oferuje i wykorzystać ich w prawidłowym bilansowaniu naszej diety? Makrela z pewnością doskonale wpisze się w jadłospis, w formie sałatek, past i innych dań. Każdy z pewnością znajdzie na nią swój własny, smaczny sposób. Wróć |