rodo

Które gatunki ryb kochają Polacy?

Ryby z roku na rok zyskują na popularności, do tego stopnia, że w wielu domach chociaż raz w tygodniu są one spożywane. To bardzo dobrze, zważywszy na wartości odżywcze, które wiele ryb w sobie zawiera. Oprócz ryb, wiele osób coraz częściej sięga po owoce morza, takie jak: krewetki, paluszki krabowe czy małże. Oprócz spożycia ryb i owoców morza wzrasta również świadomość wyboru ryb, jak również faktu, że niektóre ryby żyjące w zanieczyszczonych wodach mogą zawierać wiele szkodliwych metali ciężkich takich jak: rtęć, cynk, miedź, ołów czy kadm. Oczywiście najniebezpieczniejsza dla człowieka jest rtęć. Wiec pytanie brzmi jakie ryby będą dla nas najbezpieczniejsze i zarazem najsmaczniejsze? Dodatkowo jak znaleźć dobrego dostawcę, który zapewni nam ryby najlepszej jakości?

Ulubione ryby Polaków

Mimo, iż zdecydowanie jemy za mało ryb w porównaniu do innych państw, to mamy swoje ulubione gatunki. Szczególnie biorąc pod uwagę nie tylko ryby, ale również owoce morza. Przez to, że chętnie eksperymentujemy z nowymi smakami i potrawami to dzięki rozpowszechnieniu się sushi, spożycie ryb znacznie wzrosło. Jednak oprócz sushi, jakie ryby są najpopularniejsze wśród Polaków i które najchętniej spożywamy? 

  • Dorsz: ryba tak zwana biała, ma bardzo delikatne mięso. Można z nią praktycznie zrobić wszystko, ponieważ bardzo dobrze nadaje się do gotowania, duszenia, pieczenia czy grillowania. Jej mięso bardzo dobre smakuje w różnego rodzaju pastach jako przystawka. Jest również bardzo zdrowa, ponieważ zawiera dużą zawartość białka o wysokiej strawności jodu, witaminy B12 oraz selenu. Ta ryba jest polecana osobom, które mają problemy z tarczycą oraz kobietom w ciąży.
  • Śledzie: bardzo popularne, szczególnie w okresie Świąt Bożego Narodzenia, ale również w czasie karnawału i innych imprez okolicznościowych. Śledzie to niesamowite źródło kwasów omega-3, witamin takie jak E czy D, B6, B2, żelaza oraz selenu. Może to kogoś zaskoczyć, ale śledź ma w sobie nawet 10 razy więcej witaminy D niż mleko. Jeżeli chodzi o dania ze śledzi, to bardzo popularne są śledzie w occie, po kaszubsku czy w śmietanie. Oczywiście pomysłów na śledzie jest zdecydowanie więcej, ale jak to mówią co dom to inny przepis na śledzie. Wiele osób, lubi je również w postaci pieczonej lub grillowanej.
  • Matias: młode śledzie, które łowione są przed pierwszym tarłem. Z tego powodu nazywane są także dziewiczymi śledziami. Matiasy są rybami bardzo tłustymi i lekko słonymi. Warto wiedzieć, że w naszym kraju się ich nie produkuje. Na rodzimym rynku wykonuje się płaty solone ala Matias, które charakteryzują się mocno słonym smakiem.
  • Miruna: popularny w Polsce gatunek smacznej ryby oceanicznej. Zaliczana jest do grupy ryb chudych. Szacuje się, że na sto gram mięsa przypada ok. 74 kalorie. Mówiąc o zaletach Miruny warto także wspomnieć, że jest ona bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej regularne spożywanie zalecane jest m.in. w profilaktyce miażdżycy.
  • Makrela: bardzo popularna ryba, szczególnie jako dodatek do kanapek, past, sałatek oraz dań obiadowych. Bardzo często kupujemy wędzoną makrele oraz taką w puszkach. Niestety rzadziej uda się kupić świeżą, ale nie jest to niemożliwe. Wystarczy znaleźć odpowiedniego dostawcę, który zajmuję się poławianiem takich ryb. Oczywiście świeża makrela ma najwięcej witamin oraz kwasów omega-3 i witaminy D. mimo swoich właściwości odżywczych, nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym, ponieważ ryba ta kumuluje szkodliwą metylortęć.
  • Halibut: w Polsce największą popularnością cieszy się jego grenlandzka odmiana – bardzo smaczna i tłusta. Regularne spożywanie Halibuta wpływa dodatnio na nasze zdrowie. Ryba charakteryzuje się dużą zawartością kwasów omega 3 oraz wielu innych, rozpuszczalnych w tłuszczu, składników. 

Oczywiście oprócz wypisanych wyżej, jest wiele innych ryb, które Polacy lubią spożywać.

Kupno ryb, na co zwracać uwagę?

Pierwsza rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, to kraj pochodzenia. , Dla przykładu: ryby z Norwegii cechują się wysoką jakością oraz wyrafinowanym smakiem. Jest to uwarunkowane obowiązującym tam surowym prawem dotyczącym hodowli i połowów ryb oraz owoców morza.  Wybierając tego typu produkty mamy pewność, że nie będzie w nich antybiotyków.

Oczywiście w Polsce również mamy wielu świetnych dostawców. Ten przemysł jest szczególnie popularny w Szczecinie. Wiele naprawdę dobrych ryb można zdobyć w postaci zamrożonych filetów, które wcale nie są gorsze od świeżego fileta. Najlepiej wybrać dostawcę mrożącego ryby od razu po złowieniu, czyli jeszcze na morzu. Da to nam pewność świeżości, tego co jemy.

Przy kupowaniu świeżych ryb, patrzymy najpierw na oczy, które nie powinny mieć oznak zmętnienia. Dalej są łuski, powinny mieć metaliczny połysk, a skór pod nimi ma być wilgotna. Jeżeli kupujemy całą rybę, zwróćmy uwagę na skrzela, które powinny być krwistoczerwone.

Oczywiście, mając sprawdzonego dostawcę nie powinniśmy się martwić o jakość jego produktów.

Wróć
bot
luxfish
LUX FISH
ul. Celna 2
70-644 Szczecin
tel./fax 914624248
luxfish@luxfish.pl
© 2017 r. Firma Luxfish: wieloletnie doświadczenie w branży, bogaty asortyment, wysoka jakość, sprawna i szybka obsługa Klienta, własne chłodnie, system kontroli HACCP.
Luxfish: import ryb, eksport ryb.
Serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty!